Àmbit de treball
Aigües de Manresa gestiona el proveïment d’aigua potable en 17 municipis i una entitat municipal descentralitzada del Bages i Moianès així com el clavegueram de 5 d’aquests municipis.
Llista de municipis
Calders
Calders està situada al sud-oest de l’altiplà del Moianès el qual separa les comarques d’Osona i el Bages. El municipi limita amb Artés, Avinyó, Moià, Monistrol de Calders, Talamanca, i Navarcles.
Té una extensió d’uns 33 km² i una població de 1.101 habitants, que es reparteix entre els següents nuclis de població: Calders, La Guàrdia, L’Oller, les Hectàreas i la Colònia Jorba, a part de nombroses masos disseminats.
Calders compta amb tres zones de proveïment d’aigua potable: Un pou, una captació on hi ha dos pous actualment en desús, i des de 2015 la captació en alta del sistema Bages – Llobregat (que provenen del canal medieval de la Séquia), aquesta última ha representat un augment important en la garantia de recursos tant en quantitat com en qualitat.
1.098 habitants (2023)
Abastament
Castellfollit del Boix
El municipi de Castellfollit del Boix pertany a la comarca del Bages i se situa al sud-oest d’aquest, limitant amb la comarca de l’Anoia, concretament els municipis de Rubió i Ódena, Castellolí i el Bruc. Al nord limita amb Aguilar de Segarra i Rajadell, a l’est amb Sant Salvador de Guardiola. Té una extensió de 58,9 km².
El proveïment del municipi inclou el nucli urbà de Castellfollit del Boix i de Maians, la urbanització de Cañellas, a més dels disseminats del Pla de Fontanelles, el Camí del Grau, el Permanyer i la Gravalosa.
El municipi es nodreix de set pous, dos situats en la riera Gravalosa, quatre prop del torrent de Calç Pere Aguilar i un prop de la riera de Canyellas. A més, es proveeix també del sistema en alta comarcal Bages – Cardener, el qual es va posar en marxa en el 2007 i que alimenta també a Sant Salvador de Guardiola, Sant Mateu de Bages, Fonollosa i Rajadell.
462 habitants (2023)
Abastament
Castellnou de Bages
Castellnou de Bages és un municipi situat a la comarca del Bages, amb una població dispersa pel territori en mansos i noves urbanitzacions. A part del poble de Castellnou de Bages, comprèn el veïnat d’Argençola, i les urbanitzacions de la Figuera o la Figuerola, les Pinedes de Castellnou i el Serrat de Castellnou, aquest últim compartit amb el municipi de Santpedor. El municipi té una extensió d’uns 29,2 km².
A Castellnou de Bages tenen dos sistemes de proveïment:
El primer es proveeix des del sistema de Santpedor. Aquest subministrament comprèn la captació d’aigua de la Séquia, la potabilització i la impulsió fins als dipòsits reguladors de Santpedor.
El segon sistema és el disseminat d’Argençola, al nord del terme municipal, i es proveeix amb la compra d’aigua en alta a Navàs.
1.415 habitants (2023)
Abastament / Depuració
Castelltallat
Castelltallat és un dels nuclis del municipi de Sant Mateu de Bages, situat al nord-oest de la comarca del Bages.
L’àmbit de Castelltallat ocupa 4.000 hectàrees de la serra amb el mateix nom. Està situat a la part oest del municipi i limita amb Vallmanya de Pinós (Lleida), Salo, Coaner, Sant Mateu de Bages, Fonollosa, Aguilar de Segarra i Prades de la Molsosa (Lleida). La seva població està disseminada en casa aïllades entre camps de cultiu i boscos. Comprèn les zones de Goberna i la Serra de Castelltallat, limitant al nord amb La Rasa i Claret de Cavallers i, al sud amb Fonollosa i Camps.
El proveïment prové de diversos pous (Nou d’Utges, Minis d’Utges i Bertrans) i des del 2016, també del sistema Bages Cardener (amb aigua del canal medieval de la Séquia).
67 habitants
Abastament
El Pont de Vilomara i Rocafort
El Pont de Vilomara i Rocafort és un municipi del Bages, amb una extensió de 27,35 km². Tal com indica el seu nom està format per dos nuclis de població: el Pont de Vilomara i Rocafort, units per set quilòmetres de sinuosa carretera.
L’àmbit de gestió inclou el servei d’aigua potable del Pont de Vilomara, Rocafort i les urbanitzacions Marquet Paradís i River Park. El municipi es nodreix d’una aportació externa del sistema de Manresa (aigües captades del Llobregat a través de la Séquia) i de diferents pous que capten aigües subàlvies, una a Marquet Paradís, dues a River Park i dues més a Rocafort.
A nivell de clavegueram, el servei inclou el Pont de Vilomara i la urbanització Marquet Paradís.
4.087 habitants (2023)
Abastament / Clavegueram / Depuració
Fonollosa
El municipi de Fonollosa està format per quatre entitats de població diferenciades: Fonollosa, Fals, Camps i Canet de Fals Està situat en el sector occidental de la comarca del Bages, en contacte amb la comarca de l’Anoia, i entre 10 i 20 quilòmetres de Manresa. El seu territori és d’uns 52 km².
El sistema de proveïment d’aigua potable de Fonollosa es fa a través de pous propis, més una aportació externa del sistema comarcal en alta Bages – Cardener, que porta aigua del canal medieval de la Séquia. El nucli de Canet de Fals es proveeix a través del sistema de Rajadell.
1.555 habitants (2023)
Abastament / Depuració
Manresa
Situada al cor de Catalunya, és la ciutat de referència de l’àrea central de Catalunya, i compta amb una extensió de 41,7 km².
Té una població de 77.452 habitants (2022) i la equidistància geogràfica i les bones vies de comunicació en totes les direccions, fan de Manresa la ciutat metropolitana més ben connectada i accessible del conjunt de Catalunya.
El sistema de l’aigua s’abasteix de la Séquia, a través del Llac de l’Agulla que actua com a dipòsit d’aigua crua. A la zona de Dipòsits Nous se situa l’Estació de Tractament de l’Aigua Potable, on es tracta i distribueix a diferents dipòsits del municipi i dels municipis propers.
El sistema de clavegueram és majoritàriament unitari i de làmina lliure, funciona mitjançant la gravetat, però compta amb alguns bombejos per superar punts baixos del terreny urbanitzat.
78.570 habitants (2023)
Abastament / Clavegueram / Depuració
Marganell
Marganell està situat a la comarca del Bages, en el vessant septentrional del massís de Monserrat, té una superfície de 13,53 km². Limita amb els municipis de Sant Salvador de Guardiola, Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat, i el Bruc (comarca Anoia).
La població del municipi es troba distribuïda de manera dispersa formant petits nuclis: Raval de Ca Janet, Raval del Ciso, Colònia Puig, urbanització el Casot, el nou monestir de Sant Benet de Montserrat, l’antic monestir de Santa Cecília de Montserrat i la urbanització de la Calsina.
El nucli de Marganell disposa de tres captacions a l’entorn de la riera de Marganell, i des de l’estiu de 2022, disposa d’una connexió d’aigua procedent de Sant Salvador de Guardiola. La urbanització del Casot disposa de tres captacions, a més de l’aigua que arriba de Marganell. El nucli de la Calsina compta amb una xarxa de proveïment independent que s’alimenta de les fonts de Santa Cecília, o quan és necessari, es compra l’aigua a l’empresa LARSA.
297 habitants (2023)
Abastament
Monistrol de Calders
El municipi de Monistrol de Calders pertany a la comarca del Moianès i està situat entre el Pla de Bages, la Serra de Sant Llorenç del Munt i l’altiplà del Moianès. Limita amb els municipis de Calders, Moià, Castellcir, Castellterçol, Granera, Mura i Talamanca. Té una extensió de 21,97 km².
El servei de proveïment d’aigua potable del municipi disposa d’una única captació consistent a una mina a l’esquerra de la riera de Sant Joan, a l’extrem sud-oest del nucli urbà de Monistrol de Calders.
Al projecte també s’inclou la xarxa de clavegueram del municipi, pendent d’aixecar.
752 habitants (2023)
Abastament / Clavegueram
Rajadell
Rajadell està situat al sud-oest de la comarcal del Bages, limitant amb Castellfollit del Boix, Sant Salvador de Guardiola, Fonollosa, Manresa i Aguilar de Segarra. La seva extensió és d’uns 45 km² i es reparteix en sis nuclis de població: Sant Salvador de Vallformosa, Monistrolet de Rajadell, la Estació, els Cassets, els Molins i el nucli antic, a part de nombrosos mansos disseminats.
El proveïment del municipi es nodreix de la captació de quatre pous i de captacions alienes. En total disposa de cinc captacions, dues amb el sistema Manresa (del canal de la Séquia), una amb Aguilar de Segarra i dues amb Fonollosa.
El sistema de proveïment de Rajadell, alhora, és el subministrador en alta del sistema de Fonollosa, al nucli de Fals.
573 habitants (2023)
Abastament
Sant Fruitós de Bages
Situat a la Catalunya Central, al cor del Pla de Bages, a la dreta del riu Llobregat i a 4 quilòmetres de Manresa, té una extensió de 22,2 km². Es reparteix en diferents nuclis de població: Sant Fruitós de Bages, El Roserar, Torroella de Baix, Pineda de Bages i les Brucardes.
El proveïment del municipi està dividit en dos sistemes independents. El de la urbanització de Pineda de Bages i el de la resta del municipi. Tots dos capten l’aigua del riu Llobregat, a través del canal de la Séquia de Manresa.
A nivell de clavegueram, la gestió del servei inclou el nucli de Sant Fruitós de Bages, les urbanitzacions Pineda de Bages i les Brucardes, Torroella de Baix i el Roserar, així com els polígons industrials del Llobregat, del Grau, de Santa Anna, carretera de Berga I i II, la Serreta i Sant Isidre, Casanova i Riu d’Or.
9.137 habitants (2023)
Abastament / Clavegueram / Depuració
Sant Joan de Vilatorrada
La població, situada a 3 quilòmetres de Manresa, limita amb Sant Mateu de Bages, Callús, Santpedor, Sant Fruitós, Manresa i Fonollosa.
El subministrament d’aigua potable es fa des de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de Manresa, que tracta l’aigua transportada per la Séquia.
El projecte també inclou la xarxa de clavegueram del municipi.
10.919 habitants (2023)
Abastament / Clavegueram / Depuració
Sant Martí de Torruella
És una entitat municipal descentralitzada que pertany al municipi de Sant Joan de Vilatorrada. Té uns 229 habitants i la distribució del poble és, a part del petit nucli urbà, en forma de cases disseminades, unes seixanta, situades en el marge dret i esquerre del riu Cardener.
El subministrament d’aigua potable es fa des de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de Manresa, que tracta l’aigua transportada per la Séquia.
229 habitants
Abastament / Clavegueram / Depuració
Sant Salvador de Guardiola
El municipi de Sant Salvador de Guardiola es troba a 3 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Manresa. Limita amb Manresa, Castellgalí, Marganell, Rajadell i Castellfollit del Boix. Sant Salvador de Guardiola té una extensió de 37,2 km².
El servei d’aigua potable cobreix pràcticament tot el terme municipal excepte alguns mansos del disseminat. A més del nucli urbà, la xarxa també cobreix els nuclis de Salelles, el Calvet, el Graell, el Pinyot, Calç Miralda, Raval del Sellarés, Raval del Parrot, Coll d’Arboç, Ca l’Esteve i Set Rengs. També dona servei a alguns mansos de Castellgalí i Marganell. Hi ha un total de set captacions pròpies, cinc pous i dos d’aigües subàlvies, i a conseqüència de la insuficiència de les captacions, hi ha també dues connexions amb el sistema de Manresa.
L’àmbit del servei municipal de clavegueram inclou el nucli de Sant Salvador de Guardiola, el polígon industrial de Salelles i la urbanització del Calvet. Els altres nuclis no disposen de xarxa de clavegueram. La xarxa és de tipus unitari, excepte en algun carrer.
3.422 habitants (2023)
Abastament / Clavegueram / Depuració
Santa Maria d’Oló
És un municipi situat a l’extrem nord de la comarca del Moianès, en un territori accidentat drenat per tres rieres: la Gavarresa, Oló i Malrubí, afluent de la primera.
El terme municipal, amb una extensió de 66,2 km², es reparteix pels nuclis de Santa Maria d’Oló, el Raval Rovirola, el Raval de Santa Eulàlia, Sant Joan d’Oló, Sant Feliuet de Terrassola i Sant Vicenç de Vilarassau, a part d’alguns mansos disseminats.
El sistema de proveïment d’aigua potable del municipi és mitjançant captacions pròpies que arriben a un únic punt de desinfecció des del qual es proveeix tot el nucli i disseminats existents al terme. Les captacions són la captació de les Hortes, la captació font de Baix, el pou Juncà, el pou de la font de les Hortes, el pou Tres i la font de la Déu.
1.084 habitants (2023)
Abastament / Depuració
Santpedor
Santpedor és una vila situada al sector més pla de la comarca del Bages, al nord de la ciutat de Manresa. Té una extensió de 16,6 km². El municipi comprèn la vila de Santpedor, Santa Anna de Claret i les urbanitzacions del Mirador de Montserrat i del Serrat de Castellnou, aquesta última compartida amb el municipi de Castellnou de Bages
L’aigua pel proveïment es capta del riu Llobregat a través del canal medieval de la Séquia. Aquesta captació també serveix al municipi de Castellnou de Bages.